Praeitą mėnesį ankstesnę dieną Kitą dieną Kitą mėnesį
Pagal metus Pagal mėnesį Pagal savaitę Šiandien Ieškoti Peršokti mėnesį

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/renginiai/domains/renginiaisiauliuose.lt/public_html/plugins/jevents/jevfiles/jevfiles.php on line 1186
Tyrėjų naktis Fotografijos muziejuje
Tyrėju naktis 2018.jpg
Renginio pradžia: 10:00 val.  Penktadienis, Rugsėjis 28, 2018
Peržiūros : 15
Kontaktai www.fotomuziejus.lt

2018 m. rugsėjo 28 d., penktadienį, Tyrėjų naktį, Fotografijos muziejuje turėsime itin retą progą prisiliesti prie fotografijos ištakų, patyrinėti ir išbandyti vieną iš seniausių fotografinių procesų – dagerotipiją.

1839 m. prancūzų išradėjas Luji Dageras pranešė pasauliui apie jo vardu pavadintą fotografijos išradimą – dagerotipiją. Fotografinio vaizdo gavimo būdas, kai nupoliruotoje ir jodo garais įjautrintoje sidabro plokštelėje išryškinus sidabro garais išgaunamas stabilus atvaizdas, netrukus tapo pirmuoju po pasaulį plačiai pasklidusiu fotografiniu procesu.

Pasiruošimą Tyrėjų nakčiai Fotografijos muziejuje pradėsime nuo ryto. Kūrybinėse dirbtuvėse su senųjų fotografinių technologijų meistru Gintu Kavoliūnu susipažinsime ir išbandysime dagerotipijos procesą nuo sidabru dengtų vario plokštelių poliravimo, įjautrinimo jodo garais, fotografinio vaizdo fiksavimo iki ryškinimo ir gauto vaizdo užfiksavimo. Ryškinimui naudosime ne sveikatai pavojingus gyvsidabrio garus, o 1840 m. išradėjo Anri Bekerelio atrastą metodą, kai įjautrinta plokštelė, uždengta rubino spalvos stiklu, palaikoma šviesoje.

Vakare visi naktinėjantys tyrėjai Fotografijos muziejaus studijoje galės peržiūrėti kūrybinėse dirbtuvėse pagamintus dagerotipus ir vaizdo medžiagoje užfiksuotą jų gamybos procesą. Taip pat tik šį vakarą bus galima pamatyti Fotografijos muziejuje saugomus XIX a. vidurio dagerotipus, daugiau sužinoti apie dagerotipijos procesą ir jo istoriją Lietuvoje ir užsienyje.

Tyrėjų nakties Fotografijos muziejuje programa:

2018 m. rugsėjo 28 d. (penktadienis), Fotografijos muziejaus studija, Vilniaus g. 140, Šiauliai:

10–16 val. Dagerotipijos kūrybinės dirbtuvės su Gintu Kavoliūnu registruotiems dalyviams. Registracija tel. (8 41) 52 43 93, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. iki rugsėjo 25 d.

18–21 val. Pažintis su dagerotipija: atvira laboratorija (be išankstinės registracijos).

 

Renginys vyks: Fotografijos muziejuje, Vilniaus g. 140, Šiauliai